proszę o wytłumaczenie
Ania: zadania typu :Równanie x(x2−4)(x2+4)=0 lub (x3−4)(x2−9)(x2+7)=0 ile ma rozwiazań? skąd
mam wiedzieć co rozwiązywać? bardzo proszę o wytłumaczenie
17 kwi 00:57
bezendu:
Najlepiej zapoznaj się z wzorami skróconego mnożenia, to powinno załatwić sprawę.
x(x2−4)(x2+4)=0
Każdy składni wyrażenia przyrównujemy do 0
x=0
x2−4=0
a2−b2=(a−b)(a+b)
(x−2)(x+2)=0
x−2=0
x+2=0
x2+4=0
x2=−4 sprzeczność(żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej)
17 kwi 01:05
17 kwi 01:14