zad
matthew: | | 7 | | 8 | | 13 | |
Dane są równania dwóch środkowych trójkąta AD: y = − |
| x + 6 i BE: y = |
| x + |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | |
oraz wierzchołki A = (2, −1) i B = (4, 9). Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta.
Wiem tylko, że trzeba obliczyć środkową prostej AB.....nie wiem co zrobić dalej...
wiem tez, że należy wykonać układ równań tych dwóch środkowych trójkąta, aby obliczyć punkt ich
przecięcia...
nie jestem pewny czy to ma być coś takiego....
Proszę o pomoc....
8 lut 20:44
Eta:
Witam

rozwiązujac układ równań otrzymasz punkt S(
23,
113)
punkt S jest środkiem ciężkości trójkąta ABC
to:
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
xS= |
| ..... yS= |
|
|
| | 3 | | 3 | |
podstaw dane i wyznacz wspłrzedne punktu C
odp:
C( −4,3)
8 lut 21:31
matthew: mam jeszcze takie zadanie:
Dane są zdarzenia A, B takie, że P(A\B) = 0,2; P(B) = 1/3 i P(A`) = 0,4 oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A∩B
Zrobiłem tak:
P(A`) = 1 − P(A)
0,4 = 1 − P(A)
P(A) = 0,6
P(A) = P(A\B) ∪ A∩B
0,6 = 0,2 + A∩B
− A∩B = − 0,4
A∩B = 0,4
Może ktoś sprawdzić to zadanie....
Z góry dziękuję
8 lut 21:31
matthew: Cześć.

Czyli układ który napisałem powyżej jest dobry?
Dziekuje za odpwiedz
8 lut 21:34
Eta:
he,he ..

Napisać układ , to za mało .........należy go rozwiązać
8 lut 21:38
matthew: udało się

dziekuje jeszcze raz
Eta, a możesz sprawdzić mi to drugie zadanie?..... tzn. jak masz czas i ochotę...
8 lut 21:50
matthew: mam takie zadanie:
Dana jest funkcja: f(x) = (|m| − 5)x
2 + (m−4)x +1
a) wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f jest liniowa
nie jestem pewny..... ale żeby była liniowa, to liczba stojąca przy x
2 musi byc = 0....?
zrobiłem tak:
|m| − 5 = 0
|m| = 5
dla m ≥ 0 dla m<0
|m| = 5 −|m| = 5
m= 5 −m = 5
m = − 5
Bardzo proszę o sprawdzenie

...
8 lut 22:12