Ciąg arytmetyczny.
piotrovvicz: | | 2 | |
Dany jest ciąg (−1)n+1 + |
| . Dla pewnego x liczby: a5, a16, x są kolejnymi wyrazami |
| | n | |
ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
16 kwi 14:10
16 kwi 15:29
piotrovvicz: | | 28 | |
Skąd się wzięło to – |
| ? |
| | 16 | |
17 kwi 16:11
Blee:
a16 − a5 = r
x − a5 = 2r
stąd
17 kwi 16:14
Blee:
chociaż raczej chodziło Choinie
2a
16 = a
5 + x
17 kwi 16:35
Choina: Tak dokładnie o to mi chodziło, tylko niepotrzebnie rozszerzyłem(żeby później skrócić) w złe
miejsce spojrzałem. Pozdrawiam
17 kwi 16:40