coco:
Narysuj ten ostrosłup( będzie Ci łatwiej
wysokości w podstawie Δ-ta równobocznego dzielą się jak 1:2
(to trzeba pamietac

!)

utworzy Ci się Δ-t prostokątny gdzie;
przyprostokatne to H ostr. i 2/3 *h
Δ i przeciwprostokana to krawędź boczna
kąt szukany to α między kr. boczna i tym odcinkiem 2/3 h
Δ
9Widzisz to na rys.

H
więc tgα = --------
2/3*h
Δ
a
√3
H = a h = 1/2 *a
√3 więc 2/3 *h = -------
3
3
tg α = a * ------ (bo mnożenie przez odwrotność WIESZ

a
√3 skróci się a i zostanie
tg α = 3/
√3 usuniemy niewymierność
czyli tgα =
√3 /3 → α = 30
0 i tyle



!
