Równanie trygonometryczne
Zczlowiek: 3tgx+3ctgx=4
√3
za nic nie chce mi tu nic sensownego wyjść, ma ktoś jakiś pomysł?
15 kwi 23:05
iteRacj@:
założenia ctg x≠0, tg x≠0,
3tg x+3ctg x=4
√3
| | 3 | |
3tg x+ |
| −4√3=0 //*tg x |
| | tg x | |
3tg
2x−4
√3tg x+3=0
i zostaje równanie kwadratowe do rozwiązania
15 kwi 23:09
aniabb:
| sinx | | cosx | | 4√3 | |
| + |
| = |
| |
| cosx | | sinx | | 3 | |
15 kwi 23:10
Zczlowiek: iteRacj@, dzięki, robiłem sposobem takim jak aniabb i kompletnie nie wiem co zrobić bo wyszło
| | 2√3 | |
mi sin2x= |
| a tutaj z równania wyszły mi wreszcie właściwe rozwiązania  |
| | 3 | |
15 kwi 23:19
15 kwi 23:21
Zczlowiek: Kurcze, no tak, czeski błąd, haha

ale w sumie to dalej nie wiem jak miałbym z tego uzyskać
| | π | | π | |
rozwiązania, w senie x= |
| +kπ i x= |
| +kπ |
| | 6 | | 3 | |
15 kwi 23:26
15 kwi 23:28
Zczlowiek: Aaaaaa, w ten sposób, super, akurat mi się to przyda w kolejnym zadaniu, dziękuję wam bardzo!
15 kwi 23:31