Planimetria
Bartek: Rozpatrujemy wszystkie trójkąty o obwodzie L i jednym z kątów o mierze 120°. Oblicz długości
boków tego trójkat dla którego pole koła wpisanego w ten trójkąt jest największe.
15 kwi 22:58
Basia:
pole koła będzie największe ⇔ r bedzie największy ⇔ P
ABC będzie największe
| | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
PABC = |
| *b*c*sin(120) = |
| *b*c* |
| = |
| *b*c |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
a2 = b2+c2−2bc*cos(120) = b2+c2−2bc*(− |
| ) = b2+c2+bc = (b+c)2 − bc |
| | 2 | |
bc = (b+c)
2−a
2
b+c = L−a
bc = (L−a)
2−a
2 = L
2−2La+a
2−a
2 = L
2−La
albo gdzieś robię błąd, albo coś jest nie tak z tym zadaniem
funkcja, która opisuje r nie ma maksimum (minimum też nie)
16 kwi 00:08
Basia: bc = L
2−2La
ale to niczego nie zmienia
16 kwi 00:57