Kąty
Kąty: 2cosα=2cosβ=cosγ
α+β+γ= 360 stopni
ile wynosi α?
15 kwi 22:10
Bogdan:
α = 60o, β = −60o, γ = 360o lub α = −60o, β = 60o, γ = 360o
15 kwi 23:38
Blee:
Bogdan ; +/− 60 + 360k
15 kwi 23:40
kąty: Hmm kąty te są kątami w kole ,których ramionami są promienie, wię nie mogą być ujemne i pełne
15 kwi 23:41
Bogdan:
α + β + γ = 360o
15 kwi 23:43
Bogdan:
Brak było w zadaniu informacji o kątach w kole
15 kwi 23:44
Basia: niby dlaczego nie może być to kąt pełny? oczywiście, że może
15 kwi 23:45
Bogdan:
Proszę podać pełną treść zadania
15 kwi 23:48
kąty:

Są kąty 1 to α, 2 to β, 3 to γ
no i
2cosα=2cosβ=cosγ
α+β+γ= 360 stopni
16 kwi 00:00
Basia: jeżeli kąty są z przedziału <0;360> to
cosα=cosβ ⇔ α=β lub β=360−α
1.
β=360−α
wtedy mamy
α+360−α+γ=360
γ=0 α=180 β=180
ale to nie spełnia warunków zadania, bo
cos180=−1 i cos0=1
więc cosγ≠2cosα
2.
β=α
wtedy mamy
α+α+γ=360
γ=360−2α
cosγ = cos(360−2α)=cos(2α)
cosγ=2cosα
czyli
cos(2α) = 2cosα
2cos
2α−1 = 2cosα
2cos
2α−2cosα−1=0
t = cosα
2t
2−2t−1=0
Δ=4−4*2*(−1) = 12
√Δ = 2
√3
| | 2+2√3 | | 1+√3 | |
t2 = |
| = |
| > 1 czyli niemożliwe |
| | 4 | | 2 | |
stąd
możesz to policzyć w przybliżeniu i odczytać przybliżoną miarę kąta α z tablic
16 kwi 00:26