K
Kasia: Na kole o promieniu 2 opisano trojkat prostokatny. Wyznacz wymiary trójkąta, dla którego
promien kola na nim opisanego jest najmniejszy
15 kwi 21:40
Blee:
średnica okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym = przeciwprostokątna tegoż trójkąt
prostokątnego
15 kwi 21:43
Kasia: Nic mi to niestety nie mówi 😣
15 kwi 21:46
Krzysiek60: Promien okregu opisanego na trojkacie prostokatnym jest rowny polowie przeciwprostokatnej
To nalezy wiedziedz
15 kwi 21:53
Kasia: Ale przecież ja nie wiem ile sie c rowna ani jaki kolwiek bok
15 kwi 23:31
Blee:
Wiedzac to wiesz, ze najmniejszy bedzie wtedy gdy najmniejsza bedzie przeciwprostokatna.
Rysujesz tenze trojkat. Zaznaczasz okrag wpisany w niego o promieniu 2 i wyznaczasz ile maja
wynosic przyprostokatne aby przeciwprostokatna byla jak najkrotsza
15 kwi 23:38
Mila:

x+y=2R
Przeciwprostokątna jest najkrótsza jeżeli x=y
(2+x)
2+(2+x)
2=(x+x)
2
x=2+2
√2
a=b=4+2
√2
c=(4+2
√2)
√2=4+4
√2
16 kwi 00:04
Kasia: Dziękuję 😊
16 kwi 00:35