Basia:
f(x) = m
3√x3−6x =m /()
3
x
3−6x = m
3
i zajmuję się funkcją g(x) = x
3−6x
g jest ciagła
| | 6 | |
limx→−∞ g(x) = limx→−∞x3(1− |
| ) = −∞ |
| | x2 | |
| | 6 | |
limx→+∞ g(x) = limx→+∞x3(1− |
| ) = +∞ |
| | x2 | |
g'(x) = 3x
2−6 = 3(x
2−2) = 3(x−
√2)(x+
√2)
x∊(−
∞;−
√2) ⇒ g rośnie
x∊(−
√2;
√2) ⇒ g maleje
x∊(
√2;+
∞) ⇒ g rośnie
czyli w interesującym nas przedziale mamy
x∊<1;
√2> ⇒ g maleje od wartości g(1)=−5 do wartości g(
√2) = 2
√2−6
√2 = −4
√2
x∊<
√2;2> ⇒ g rośnie od wartości g(
√2)=−4
√2 do wartości g(2)=8−12=−4
aby więc równanie x
3−6x=m
3 miało w tym przedziale rozwiązanie musi być
−4
√2 ≤ m
3 ≤ −4
czyli
−
3√4√2 ≤ m ≤ −
3√4
dokładnie jedno rozwiązanie będzie dla m=−
3√4√2 i dla m∊(−
3√5;−
3√4>