Geometria analityczna
Natalcia: Punkt C=(1,−3) jest wierzchołkiem trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne pozostałych
wierzchołków trójkąta wiedząc, że należą one do prostej o równaniu y= −x +4
8 lut 20:30
Natalcia: i..?
8 lut 20:37
Natalcia: i..?
8 lut 20:37
Bogdan:
Prosta x + y − 4 = 0, punkt C(1, −3)
Odległość punktu od tej prostej jest równa długości wysokości h trójkąta równobocznego
o boku a.
| | |1*1 −3*1 − 4| | |
h = |
| = 3√2 |
| | √12 + 12 | |
| | 1 | | 1 | |
h = |
| a√3 ⇒ 3√2 = |
| a√3 ⇒ a = 2√6 |
| | 2 | | 2 | |
Okrąg o środku C = (1, −3) i promieniu a: (x − 1)
2 + (y + 3)
2 = 24
Ten okrąg przecina podaną prostą w szukanych punktach. Rozwiąż więc układ równań:
y = 4 − x
(x − 1)
2 + (y + 3)
2 = 24
8 lut 21:14
Natalcia: dziękuję
8 lut 21:33