pytanko
lalo: Cześć, kociaki

Mam takie proste zapewne pytanko do was. Jak sie robi zadania typu:
Pokaż, że n
3−n jest podzielne przez 3 dla każdego n. Dziękuje
15 kwi 20:35
15 kwi 20:37
Eta:
n3−n=n(n2−1) =(n−1)*n(n+1) = 3k, k∊N
(n−1)*n(n+1) −− iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, w którym
co najmniej jedna liczba jest parzysta i dokładnie jedna podzielna przez 3
co kończy dowód
15 kwi 20:41
lalo: To wygląda jeszcze trudniej
15 kwi 20:41
lalo: Dzięki Eta!
15 kwi 20:42
Krzysiek60: Moje rozwiązanie jest łatwiejsze
15 kwi 21:01