Wyznacz współczynnik a oraz współrzędne wierzchołka paraboli (wykresu funkcji)
Dori: Dana jest funkcja f(x) = a(x−7)(x+1), której najmniejsza wartość jest równa −4. Wyznacz
współczynnik a oraz współrzędne wierzchołka paraboli (wykresu funkcji).
15 kwi 20:29
Blee:
| | 7 − (−1) | |
xwierzchołka = |
| = 4 |
| | 2 | |
f(4) = −4
i stąd wyznaczasz 'a'
15 kwi 20:32
Dori: A skoro xwierzchołka=4, a jest napisane, że najmniejsza wartość funkcji jest równa −4, to
znaczy, że współrzędne wierzchołka, to (4;−4)?
15 kwi 20:41