K
Kasia: | | 1 | |
Wyznacz rownanie etycznej do wykresu funkcji |
| x4−1 |
| | 2 | |
| | 5 | |
Przechodzącej przez punkt (0,− |
| ) |
| | 2 | |
| | 5 | |
Wyznaczyłam pochodną, wiem, ze prosta ma rownanie y=ax− |
| , ale nie wiem jak A policzyc |
| | 2 | |
15 kwi 20:14
iteRacj@:
współczynnik kierunkowy a prostej jest równy wartości pochodnej w punkcie styczności
15 kwi 20:35
Basia: | | 5 | |
punkt (0; |
| ) nie należy do wykresu funkcji |
| | 2 | |
więc to co napisałaś ]P[iteRacj@]] nie wystarcza
15 kwi 20:40
Kasia: Więc jak mam to zrobić?
15 kwi 20:51
iteRacj@:
tak, mój błąd
15 kwi 20:53
Basia:

y = ax+b
i szukamy punktu styczności czyli takiego x, dla którego a = 2x
3
oraz wartość funkcji = wartości funkcji liniowej, której wykresem jest styczna
no i albo coś sknociłam, albo idiotyzm wychodzi
a to jest niemożliwe;
nie sknociłam; taka styczna
nie istnieje
widać na wykresie
żadna prosta, przechodząca przez (0; (5/2)) nie będzie styczna do wykresu tej funkcji
może miał być inny wzór funkcji, albo inny punkt
15 kwi 20:54
Basia: | | 5 | |
jednak sknocilam; tam jest − |
| |
| | 2 | |
niedowidzę
zasada taka sama
15 kwi 20:55
Basia: będzie
x
4 = 1 ⇔ x
2=1 ⇔ x=1 lub x=−1
czyli bedą dwie takie styczne
| | 5 | |
dla x=1 ,mamy a = 2 czyli y = 2x− |
| |
| | 2 | |
| | 5 | |
dla x=−1 mamy a=−2 czyli y = −2x− |
| |
| | 2 | |
15 kwi 20:58
Kasia: Dziękuję bardzo, po raz kolejny mnie ratujesz
15 kwi 21:42