kombi
Kamil: Ile jest permutacji liczb 1, 2, ..., n, w których
a) 1, 2 nie sąsiadują ze sobą
b) 1, 2, 3 nie tworzą kolejnych wyrazów?
a)
zdarzenie A−1,2 sąsiadują ze sobą
zdarzenie B−1,2 nie sąsiadują ze sobą.
Wszystkich ustawień jest n!
sklejamy 1 i 2 więc A to 2*(n−1)!
Czyli B=n!−2*(n−1)!
dobrze?
nie wiem jak za podpunkt b się zabrać
15 kwi 19:47
Blee:
dobrze ... ale ile to jest
15 kwi 19:48
Blee:
(b) analogicznie tylko 'sklejasz' 1,2,3 w tej konkretnej kolejności
15 kwi 19:49
Kamil: b)
n! wszystkie ustawienia
1*(n−2)
przeciwne
n!−(n−2)!
dobrze b?
o co chodzi "dobrze ... ale ile to jest"
15 kwi 19:51
Blee:
n! − 2*(n−1)! = n*(n−1)! − 2*(n−1)! = (n−2)*(n−1)!
15 kwi 19:52
Blee:
albo (a) wprost:
(n−2)*(n−3)*(n−2)! + 2*(n−2)*(n−2)! = (n−2)*(n−3 + 2)(n−2)! = (n−2)*(n−1)!
15 kwi 19:54
Kamil: a nie można zostawić w tamtym wyniku?
a jak podpunkt b? dobrze?
15 kwi 19:55
Blee:
może i można zostawić.
Tak (b) wygląda dobrze.
15 kwi 19:56
Kamil: dzięki wielkie Blee za pomoc w kolejnym zadaniu
15 kwi 19:58