ciągi
Mikołaj: Nieskończony ciągjest ciągiem arytme. o różnicy 2. Wiedząc, że pierwszy wyraz tego ciągu ma
wartość 3, oblicz ile wyrazów (a
n) spełnia warunek a
2n+8 + 149 < 118a
n
Wyprowadziłem sobie wzór na a
n wyraz
a
n = 2n +1
Tylko mam problem z tym jak zapisać ten wyraz a
2n+8 ( jak operować na tych indeksach

)
Mógłby mi ktoś pomóc? byłbym wdzięczny
15 kwi 19:36
Basia: a1=3
r=2
an = 3+(n−1)*2 = 2n+1
an+8 = 2(n+8)+1 = 2n+17
i masz nierówność
(2n+17)2+149 < 118(2n+1)
15 kwi 19:43
Blee:
an+8 = 2(n+8) +1
więc:
a2n+8 = (an+8)2 = (2(n+8) +1)2
15 kwi 19:43
Mikołaj: Dziękuję
15 kwi 19:47
Mikołaj: A jeszcze takie zadanko:
Wykaż, że jeśli x∊R −{0,1}, y∊R −{−1;0} oraz ( x + xy)−1 = 1, to y = x1−x
15 kwi 20:15
Basia:
| | x | | xy+x | | y | |
(x+ |
| )−1 = ( |
| )−1 = |
| = 1 |
| | y | | y | | xy+x | |
y = xy+x
y−xy=x
y(1−x)=x
15 kwi 20:18
Mikołaj: ach no tak... dziękuję
15 kwi 20:28