8 | ||
Vs≤ | Vk. | |
27 |
4 | ||
Objętość kuli Vk = | πR3 | |
3 |
1 | 1 | 1 | 2 | |||||
Objętość stożka Vs = | πr2H = | πH(2HR − H2) = − | πH3 + | πRH2 | ||||
3 | 3 | 3 | 3 |
4 | ||
Wyznaczamy maksimum funkcji Vs(H): Vs'(H) = −πH(H − | R) | |
3 |
4 | ||
Stożek wpisany w kulę o promieniu R ma największą objętość dla H = | R | |
3 |
32 | 8 | 4 | 8 | |||||
Vs max = | πR3 = | * | πR3 = | Vk | ||||
81 | 27 | 3 | 27 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |