matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
00000:
(−1)
n
(n+1)
Dany jest ciąg niesk. (a
n
), gdzie a
n
=
. Wyznacz największą liczbę a i
2n−1
najmniejszą liczbę b, dla których każdy wyraz a
n
ciąhgu a
n
spełnia warunek a≤a
n
≤b Jak zabrać się za takie zadanie?
15 kwi 19:00
00000:
jeszcze jedno, jak sprawdzić, czy ten ciąg jest zbieżny?
15 kwi 19:03
kochanus_niepospolitus:
1
lim a
2k
=
2
1
lim a
2k+1
= −
2
podciągi {a
2k
} i {a
2k+1
} są monotoniczne
−2
a
1
=
= −2
1
3
a
2
=
= 1
3
wniosek: a = −2 ; b = 1
15 kwi 19:06
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick