małe kłopoty z prawdopodobieństwem
leibniz: Siema, mam pytanie.
Robię sb zbiór maturalny i mam zadanie, że ze zbioru {1,2,3,...,2010} losujemy jedną liczbę.
Jakie jest prawdopodobieńśtwo, że ta liczba nie jest podzielna przez 6 ani 15.
To lecę A'− wylosowana liczba jest podzielna przez 6 lub 15
NWW(6,15)=30
|A'|=2010:6+2010:15−2010:30=402
P(A)=1−402/2010=4/5
No i niby łatwe zadanie, ale w odpowiedziach jest podana taka 803/1005, z tego wynika, że
zdarzeń sprzyjających jest 1606, czyli o 2 mniej, niż w naszym rozwiązaniu. Gdzie w takim
razie powieliłem dwie liczby?
No chyba, że to błąd podręcznika.
15 kwi 18:30
Basia:
A − liczba nie jest podzielna przez 6
B − liczba nie jest podzielna przez 15
masz policzyć P(A∩B)
(A∩B)' = A'∪B'
P[(A∩B)'] = P(A'∪B') = P(A')+P(B')−P(A'∩B')
|A'∪B'| = ilość liczb podzielnych przez 6 + ilość liczb podzielnych przez 15 − ilość liczb
podzielnych pzez 30
15 kwi 18:43
leibniz: Prawa De Morgana znam, opisałem te zdarzenia słownie używając poprawnie "i" oraz "lub", z
twojego posta jedynie mogę wnioskować, że uważasz, że jest to błąd podręcznika.
15 kwi 18:45
15 kwi 18:55
Basia: 6n≤2010
n≤335
liczb podzielnych przez 6 jest 335
15n≤2010
n≤134
liczb podzielnych przez 15 jest 134
30n≤2010
3n≤201
n≤67
liczb podzielnych przez 30 jest 67
mamy 335+134−67 = 469−67 = 402
| | 402 | | 201 | | 804 | |
P= 1− |
| = 1− |
| = |
| |
| | 2010 | | 1005 | | 1005 | |
nie wiem skąd 803
15 kwi 18:56