√3*tgβ | ||
Wykaż, że tgα= | ||
√4+tg2β |
h | a√3 | |||
tgα= | , h= | |||
d | 2 |
a√3 | ||
tgα= | ||
2d |
a | a | |||
tgβ= | ⇔H*tgβ=a⇔H= | , β− kąt ostry | ||
H | tgβ |
1 | ||
d2=H2+( | a)2 | |
2 |
a2 | 1 | 4a2+a2tg2β | ||||
d2= | + | a2⇔ d2= | ||||
tg2β | 4 | 4tg2β |
a√4+tg2β | ||
d= | ||
2tgβ |
a√3 | |||||||||||
tgα= | |||||||||||
|
√3tgβ | ||
tgα= | ||
√4+tg2β |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |