Oblicz Pc i V ostrosłupa czwokątnego oraz graniastosłupa sześciokątnego.
Paulinka;): Witam,
prosiłabym o rozwiązanie tych zadania, ponieważ jest to dla mnie syzyfowa praca, nie potrafię
tego wykonać, a jak już jestem blisko końca to wszystko się sypie.
1.W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem
30°.
Krawędź podstawy ma długość 6. Oblicz Pc i V.
2.W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym najdłuższa przekątna długość 12 jest nachylona do
podstawy 60°
Oblicz Pc i V.
15 kwi 18:14
DM: W czym jest problem dokładnie?
15 kwi 18:39
Paulinka;): Szczerze ? We wszystkim .... Nie wiem jak się za to zabrać. Nie mam żadnego zadania tego typu
zrobionego żeby móc się wzorować, więc wiem że to co próbuję zdziałać jest... złe
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Matematyka dla mnie jest straszna
15 kwi 18:42
DM:
![rysunek](rys/139079.png)
Wybacz za kiepski rysunek, ale nie mam wprawy w rysowaniu na tej stronce xD
tg(α) = H/6
tg(30 st) = H/6
.... wylicz H i V już możesz policzyć
a co do powierzchni ściany bocznej to jest to trójkąt od podstawie 6 i wysokości z
przeciwprostokątnej na tym niezdarnym rysunku co zrobiłem. Jak wyliczysz H to mozesz ją
policzyć
z tw. pitagorasa.
15 kwi 18:52
DM: Poprawka ten bok na dole ma mieć wartość "3".
15 kwi 18:54
DM: H =
√3
Pp = 6
2
V =
13Pp*H =
13*36*
√3
(
√3)
2 + 3
2 = d
2
3 + 9 = d
2
12 = d
2
2
√3 = d
Ps = 2
√3 * 6 *
12
Pc = Pp + 4Ps
Pc = 36 + 4*(6*
√3)
15 kwi 19:24
Mila:
![rysunek](rys/139082.png)
|OE|=3, α=30
| 1 | | 1 | |
V= |
| *a2*H , Pc=a2+4* |
| *a*h=62+2*6*h |
| 3 | | 2 | |
1) W ΔSOE:
| H | | √3 | | H | |
tg30o= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| 0.5a | | 3 | | 3 | |
H=
√3
h
2=3
2+(
√3)
2⇔h
2=9+3=12
h=2
√3
2)
V=12
√3
========
3)
P
c=36+2*6*2
√3
P
c=36+24
√3
=========
15 kwi 19:38
Paulinka;): Jeszcze pytanko , to zadanie poniżej obliczam w ten sam sposób co obliczyłeś to przed chwilką?
Czy coś muszę zmienić i inaczej... ?
3. ) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym KRAWĘDŹ boczna jest nachylona do podstawy pod kątem
60°.
Krawędź podstawy ma długość 8. Oblicz Pc i V.
15 kwi 19:40
Paulinka;): Jesteście kochani, dziękuję Wam najmocniej. Ratujecie mnie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jeszcze jakby ten graniastosłup szcześciokątny obliczyć to byłoby już w ogole bomba
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jeszcze raz wam dziękuję, jesteście wielcy !
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Mądre główki
15 kwi 19:42
DM:
![rysunek](rys/139086.png)
W drugim jest coś takiego, przy czym:
H − to wysokość graniastosłupa
2a − to dłuższa przekątna podstawy
a − to bok trójkąta równobocznego z których składa się podstawa graniastosłupa
15 kwi 19:58
DM:
![rysunek](rys/139092.png)
Rys do 3). Powinnaś dać sobie rade.
15 kwi 20:06
Mila:
![rysunek](rys/139103.png)
|AD
1|=12, |AD|=2a
V=P
6−kąta*H
P
c=2*P
6−kąta+6*a*H
1) W ΔADD
1: Δ ekierkowy (90,60,30)
|AD|=2a, |AD
1|=12=4a⇔,a=3
2)
| a2√3 | | 32√3 | | 27√3 | |
P6−kąta=6* |
| =6* |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | |
V=243 [j
3]
=======
| 27√3 | |
Pc=2* |
| +6*3*6√3=27√3+108√3 |
| 2 | |
P
c=135
√3 [j
2]
============
15 kwi 20:46
Paulinka;): Mila jesteś najlepsza ! <3
A powiedz mi w tym zad. 1 , dlaczego wyszło h2=32+(√3)2⇔h2=9+3=12 h=2√3 ?
W sensie jak wyliczyłaś, że h = 2√3 ? Nie umiem dojść do tego
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Matematyka to naprawdę dla mnie czarna magia
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dziękuję Ci najmocniej
15 kwi 20:50
Mila:
h2=12
h=√12=√4*3=√4*√3=2√3
15 kwi 21:12
Paulinka;): A w graniastosłupie skąd wiemy, że |AD1| wynosi 4a, a |AD| 2a?
|AD|=2a, |AD1|=12=4a⇔,a=3
15 kwi 21:14
Paulinka;): Racja
15 kwi 21:15
Paulinka;): Jeszcze mam dwa:
3.) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym KRAWĘDŹ boczna jest nachylona do podstawy pod kątem
60°.
Krawędź podstawy ma długość 8. Oblicz Pc i V.
4.) W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem
30°.
Krawędź podstawy ma długość 12. Oblicz Pc i V.
15 kwi 21:18
DM: Paulinka, przeanalizuj te dwa zadanka które masz już rozwiązane i spróbuje zrobić samodzielnie.
3) i 4) naprawdę nie różnią się tak bardzo od 1) i 2) a czego się nauczysz jak ktoś zrobi
wszystkie za Ciebie?
15 kwi 21:30
ford:
![rysunek](rys/139114.png)
Zad. 3 z godz. 21:18
|DC| to połowa przekątnej kwadratu ABCD o boku 8
wzór na przekątną kwadratu o boku a to d=a*
√2
| 1 | |
d = 8*√2 zatem |DC| = |
| *8√2 = 4√2 |
| 2 | |
w ΔDSC:
| H | |
√3 = |
| → H = 4√6, w tym momencie mamy wszystko do policzenia V |
| 4√2 | |
| |DC| | | 1 | | 4√2 | |
cos60o = |
| → |
| = |
| → |CS| = 8√2 |
| |CS| | | 2 | | |CS| | |
w ΔSMC (Pitagoras): |SM|
2 + |MC|
2 = |CS|
2
h
2 + 4
2 = (8
√2)
2
h
2 + 16 = 128 → h
2 = 112 → h =
√112
w tym momencie mamy wszystko do policzenia Pc.
V = P
p*H = 8
2 * 4
√6 = 64 * 4
√6 =
256√6
P
c = P
p + 4P
b
| 1 | | 1 | |
Pb = |
| a*h = |
| *8*√112 = 4√112 |
| 2 | | 2 | |
Pc = 8
2 + 4*4
√112 = 64+16
√112 = 64+16
√16*7 =
64+64√7
15 kwi 21:31