kombi
Kamil: 16 chłopców rozdziela pomiędzy siebie pozycje, na jakich będą grać w drużynie piłkarskiej.
Jeden będzie bramkarzem, 4 obrońcami, 4 pomocnikami, 2 napastnikami, a 5 rezerwowymi.
Na ile sposobów mogą się podzielić?
moim zdaniem to:
dobrze?
15 kwi 17:38
Pytający:
| | 1 | |
A skąd ta |
| ? Bez niej byłoby dobrze. |
| | 2 | |
15 kwi 18:21
Kamil: robiłem zadanie takiego typu:
na ile sposobów można podzielić 12 chłopców na dwie drużyny po 5 chłopców i jedną drużynę po 2
chłopców.
| | 1 | | | | | | | |
I w tym zadaniu odpowiedzią był wynik |
| * | * | * | . |
| | 2 | | | | |
powyższe zadanie chyba jest podobne prawda?
15 kwi 18:26
leibniz: No ale tu masz tylko jedną drużyne, więc te zadania dotyczą innych sytuacji.
15 kwi 18:35
leibniz: W tym zadaniu co przytoczyłeś mnożysz przez 1/2, ponieważ w kombinacji kolejność nie ma
znaczenia.
Zauwasz, mamy 6 dzieciaków: adam, wojtek, olek, michał, romek, maciej
jak wybierzemy do jednej drużyny (adam, wojtek, olek) to druga z automatu ma michała romka i
maćka
a jak wybierzemy do jednej drużyny (michał, romek, maciej) to druga z autoatu ma adama wojtka i
olka.
Więc zdarzeń jest za dużo, więc dzielimy przez 2.
15 kwi 18:38
PW: Nie, nie można posługiwać sie takimi analogiami.
W drugim zadaniu dzielimy chłopców na dwie drużyny po 5 zawodników. Taki podział nie wyróżnia
pierwszej i drugiej drużyny, dlatego iloczyn należało podzielić przez 2 (każda piątka chłopców
| | | | | |
mogła być liczona zarówno przy wyborze | , jak i przy wyborze | ). |
| | | |
W pierwszym zadaniu podział dokonuje sie z uwzględnieniem kolejności grup (jest istotne, czy
pewnych 4 chłopców trafi do grupy obrońców, czy do grupy pomocników) − kolejność tworzonych
grup jest istotna.
15 kwi 18:38
Kamil: ale czy zadanie typu:
"na ile sposobów można podzielić 16 chłopców na 5 drużyn: jedną 1 osobową, dwie 4 osobowe,
jedną 2 osobową oraz jedną 5 osobową"
różni się od zadania z pierwszego posta?
15 kwi 18:38
leibniz: nie będzie się niczym różniło, rozwiązanie będzie takie samo bez żadnej 1/2 1/5 czy co tam
chciałbyś dodać
15 kwi 18:42
Kamil: dlaczego bez 1/2? przecież drużyny 4 osobowe się nie wyróżniają
15 kwi 18:44
Pytający:
Jasne, że się różni. Tam rozróżniasz 4 obrońców od 4 pomocników. Tu masz dwie drużyny bez
jakiejś ustalonej kolejności.
Prosty przykład: 2 chłopców: A i B.
Podziały na 2 nierozróżnialne drużyny 1−osobowe:
• A | B
Podziały na 2 rozróżnialne drużyny (FCA i FCB) 1−osobowe:
• FCA={A} | FCB={B}
• FCA={B} | FCB={A}
Podziały na bramkarza i napastnika:
• bramkarz=A | napastnik=B
• bramkarz=B | napastnik=A
15 kwi 18:47
Kamil: dzięki, Pytający.,
strasznie podchwytliwe to jest
15 kwi 18:59