proszę o rozwiązanie
Anna: | | −an −2 | |
ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = |
| jest rosnący dla |
| | n+2 | |
A) a <0
B) a>0
C) a <1
D) a >1
15 kwi 17:32
Basia: popraw treść; co ma być w liczniku? nie −a−2 przypadkiem?
15 kwi 18:14
Anna:
tak odczytałam z tekstu chyba że to ma być tak
| | −an−2 | |
an= |
| jest rosnący |
| | n+2 | |
15 kwi 18:24
Basia: tak jak teraz może być
15 kwi 18:25
Basia:
| | −a(n+1)−2 | | −a(n+1)−2 | |
an+1 = |
| = |
| |
| | n+1+2 | | n+3 | |
| | −a(n+1)−2 | | −an−2 | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | n+3 | | n+2 | |
| | a(n+1)+2 | | an+2 | |
− |
| + |
| = |
| | n+3 | | n+2 | |
| (an+2)(n+3) − [a(n+1)+2](n+2)] | |
| |
| (n+2)(n+3) | |
mianownik jest stale dodatni więc interesuje nas tylko licznik
a*n
2+3a*n+2n+6 − a(n+1)(n+2) − 2(n+2) =
a*n
2+3a*n+2n+6 − a(n
2+3n+2) − 2n − 4 =
a*n
2+3a*n + 2n + 6 − an
2−3a*n − 2a − 2n − 4 =
2−2a
musi być
2−2a >0
dokończ
15 kwi 18:34
Anna: dziękuję bardzo
15 kwi 18:44