KOMBINATORYKA
bluee: Oblicz ile jest liczb dwunastocyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr 1,2,3 i takich, że
każde dwie sąsiednie cyfry różnią się o 1.
15 kwi 17:06
ford:
niech x = {1,3} czyli do zbioru x należą dwie liczby: 1 i 3
rozważamy trzy przypadki
I.
12x2x2x2x2x2 − czyli liczba zaczyna się jedynką, potem musi być dwójka, potem x (czyli 1 lub
3), potem dwójka, potem x itd.
ilość sposobów = 1*1*2*1*2*1*2*1*2*1*2*1 = 32
II.
2x2x2x2x2x2x − czyli liczba zaczyna się dwójką, potem x (czyli 1 lub 3), itd.
ilość sposobów = 1*2*1*2*1*2*1*2*1*2*1*2 = 64
III.
32x2x2x2x2x2 − liczba zaczyna się trójką, potem dwójka, potem x (1 lub 3), itd.
ilość sposobów = 1*1*2*1*2*1*2*1*2*1*2*1 = 32
32 + 64 + 32 = [P[128] liczb
15 kwi 17:13
bluee: Mam jeszcze takie cudo:
Kuba próbował się dodzwonić do serwisu komputerowego. Znał wszystkie cyfry numeru telefonu z
wyjątkiem ostatniej i dlatego wybierał ją przypadkowo (za każdym razem inną). Oblicz
prawdopodobieństwo, że uzyskał połączenie z serwisem najpóźniej przy trzeciej próbie.
Czy takie rozwiązanie jest prawidłowe:
15 kwi 17:28
ford:

nie bardzo
| | 1 | | 9 | | 1 | | 9 | | 8 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| + |
| + |
| = |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 10 | | 10 | |
15 kwi 17:36