Asymptoty wykresu f(x)
rox: Wyznacz asymptoty pionowe wykresu funkcji f.
f(x)=x2+5/x2+2x
15 kwi 17:04
iteRacj@:
zapisz wzór funkcji w postaci ułamka lub chociaż z nawiasami
15 kwi 17:24
rox: / oznacza kreskę Ulamkowa, to co po prawej to licznik a po lewej mianownik, nie ma żadnych
nawiasow
15 kwi 17:35
rox: Przepraszam.. To co po lewej licznik a po prawej mianownik
15 kwi 17:35
iteRacj@:
u Ciebie nie ma nawiasów i dlatego nie wiadomo
| | x2+5 | |
czy f(x)=(x2+5)/(x2+2x)= |
| |
| | x2+2x | |
15 kwi 18:07
rox: To pierwsze
15 kwi 18:11
iteRacj@:
najpierw wyznacz dziedzinę, będziesz wiedzieć, gdzie szukac asymptot pionowych
15 kwi 18:14
rox: Wyszło − 2 i 0. Już zrobiłam zadanie ale mam pytanie czy dla zera liczyć z lewej i prawej
strony?
15 kwi 18:59
iteRacj@:
i prawo− i lewostronną dla −2 i dla 0
15 kwi 19:01
rox: Okej czyli jak wyjdzie parabola która przecina dwa punkty to robię lewo i prawo stronna a jak
np będę miała x0 =1 to nie liczę dwóch stron? Tylko wtedy będzie limx→1=[1/0+]? (ewentualnie
0−). Wnioskuję tak z zeszytu ale nie jestem pewna
15 kwi 19:13
iteRacj@:

w mianowniku masz funkcję kwadratową g(x)=x
2+2x=x(x+2)
granicę prawo− i lewostronną liczysz dlatego, że funkcja na inne wartości
(raz dodatnie, a raz ujemne) gdy → −2
− i gdy → −2
+
tak samo dla zera
15 kwi 19:22
rox: Aha czyli jak parabola będzie przecinac os x w jednym punkcie to co?
15 kwi 19:28
rox: Liczę dla + tylko?
15 kwi 19:29
iteRacj@:

wtedy granica prawostronna i lewostronna w tym punkcie będą równe
jeśli masz wątpliwości, to licz osobno granice jednostronne
albo x→ −2
ale nie możesz wybierać tylko jednej jednostronnej, jeśli do określenia przebiegu zmienności
funkcji potrzebna jest granica w punkcie a czyli gdy D=R−{a}
15 kwi 20:31