Równania różniczkowe
asas: Napisać równanie linii przechodzącej przez punkt (2,3) o takiej własności, że każdy odcinek
stcznej do linii zawartej między osiami układu jest dzielony na połowy przez punkt stycznośćy
POwiem tak, zupełnie nie rozumiem tej treści może ktoś to rozjaśnić ?
15 kwi 17:01
asas: Powinno być zawarty zamiast zawartej*
15 kwi 17:03
Pytający:

Niezbyt piękny rysunek, ale powinien zobrazować:
Dla każdej stycznej (pomarańczowa) do wykresu (czarny), czerwony fragment stycznej (od
przecięcia z OY do punktu styczności) powinien być równy fragmentowi niebieskiemu (od
przecięcia z OX do punktu styczności).
15 kwi 17:35
asas: okej, ale jak mam to sobie wyprowadzić?
15 kwi 17:39
asas: ...
15 kwi 20:46
Basia: prosta, która przecina osie w punktach A(c,0) i B(0,d)
| | d | |
ma równanie y = − |
| *x + d |
| | c | |
| | c | | d | |
linia, której równanie trzba napisać musi przechodzić przez punkt ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
f(c/2) = d/2
f'(c/2) = −(d/c)
podstawiamy
c=2x d=2y
i mamy
y = f(x)
| | 2y | | y | | f(x) | |
f'(x) = − |
| = − |
| = − |
| |
| | 2x | | x | | x | |
f(x) = −x*f'(x)
|y| = e
(1/x2)+C
y = +e
(1/x2)+C lub y = −e
(1/x2)+C
z drugiego będzie sprzeczność bo nie może być 3 = −e
(1/4)+C < 0
czyli tylko
y = e
(1/x2)+C
3 = e
(1/4)+C
y=f(x) = e
(1/x2)−(1/4)+ln3 = 3*e
(4−x2)/x2
mogłam się gdzieś pomylić w rachunkach
16 kwi 02:27
Basia: o rany błąd, okropny; wrr..............
dobrze jest do wiersza
potem powinno być
ln|y| = −ln|x|+C
|y| = e
−ln|x|+C
y = ±e
−ln|x|+C
3 = −e
−ln(2)+C < 0 sprzecznośc
czyli tylko
3 = e
−ln(2)+C
ln3 = −ln2+C
C = ln3+ln2
czyli
y = e
−ln|x|+ln3+ln2 = e
ln(6/|x|)
16 kwi 02:40