ile trójkątów prostokątnych
maniek: Ze zbioru liczb naturalnych {15, 16, ...., 40} wylosowano bez zwracania trzy
liczby a, b i c. Oblicz prawdopodobieństwo, że utworzyłyby one trójkąt prostokątny, gdyby
uważać
je za długości boków trójkąta.
15 kwi 16:46
ford:
gdyby kolejność losowania miała znaczenie, czyli losujemy (a,b,c) to:
Ω = 26*25*24
rodziny trójkątów prostokątnych to:
a) (3,4,5), (6,8,10), (9,12,15), (12,16,20), [P[(15,20,25), (18,24,30), (21,28,35),
(24,32,40)]]
b) (5,12,13), (10,24,26),
(15,36,39)
c) (7,24,25), (14,48,50)
| | 5 | | 1 | |
5 sprzyjających konfiguracji zatem P(A) = |
| = |
| |
| | 26*25*24 | | 3120 | |
gdyby kolejność losowania nie miała by znaczenia, tzn. wylosowaliśmy kolejno: (20, 25, 15) i z
odcinków o wylosowanej długości
można zbudować trójkąt prostokątny
to
A = 5
15 kwi 17:01
Pytający:
Ford, ale nigdzie nie ma mowy, że c utożsamiamy z przeciwprostokątną ani nic w tym stylu,
więc uwzględniając kolejność mamy 3! razy więcej sprzyjających konfiguracji i oczywiście takie
samo prawdopodobieństwo, jak bez uwzględniania kolejności.
Poza tym jest więcej możliwości:
(15, 20, 25)
(15, 36, 39)
(16, 30, 34)
(18, 24, 30)
(20, 21, 29)
(21, 28, 35)
(24, 32, 40)
15 kwi 17:25
ford:
ok, nie zauważyłem dwóch brakujących przypadków
15 kwi 17:29