Trygonometria równanie 2
masticgum: |1−√2sin(x)|=2
kiedy sinx>=√2/2 to 1−√2sin(x)=2 => sinx=−√2/2
sin(x)=sin(π+π/4+2kπ); k−całkowite
x=5π/4+2kπ
kiedy sinx>√2/2 to 1−√2sin(x)|=−2 sinx=3√2/2>1 więc x przynależy do zbioru pustego
w odpowiedziach jest jeszcze x=−π/4+2kπ
15 kwi 16:43
Bogdan:
|
√2sinx − 1| = 2 ⇒
√2sinx − 1 = −2 lub
√2sinx − 1 = 2
| | 1 | | 3 | |
sinx = − |
| lub sinx = |
| > 1 sprzeczność |
| | √2 | | √2 | |
| | π | | π | | 5π | |
sinx = sin(− |
| ) ⇒ x = − |
| + k*2π lub x = |
| + k*2π |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
jeśli sin(w) = sin(α) ⇒ w = α + k*2π lub w = (π − α) + k*2π
15 kwi 17:30