Ciąg geometryczny.
piotrovvicz: 1. [P[Oblicz iloraz rosnącego ciągu geometrycznego (an), jeśli a1 = 3, a4 = 24. Który
wyraz ciągu jest równy 48?]]
2. [P[Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an), jeśli:
a1 · a4 = √5, a2 = 1, n =7.]]
15 kwi 16:37
Eta:
a
n=3*2
n−1 to 3*2
n−1=48 ⇒ 2
n−1=2
4 ⇒ n=5
a
5=48
=====
2/ a
1*a
1*q
3=
√5 ⇒ (a
1*q)
2*q=
√5= a
2*q=
√5 ⇒
q=√5
| | √5 | |
an : |
| , 1, √5, 5, 5√5, 25, 25√5 ........ |
| | 5 | |
S
7= ..... licz na piechotę
| | q7−1 | |
lub ze wzoru S7= a1* |
| =...... |
| | q−1 | |
A teraz idę na spacerek
15 kwi 16:52
piotrovvicz: | | √5 | | 1 − (√5)7 | |
S7 = |
| · |
| |
| | 5 | | 1 − √5 | |
| | √5 · 1 − (√5)7 | |
S7 = |
| |
| | 5 − 5√5 | |
15 kwi 18:08
piotrovvicz: Mam problem z mianownikiem. Po skróceniu z jednym z √5 z góry, wyjdzie mi na dole: 5 − 5 = 0.
A przez zero nie można dzielić. Czy mogę prosić o pomoc?
16 kwi 13:53
Eta:
Pisała ... dodaj to na piechotę , to tylko siedem wyrazów
16 kwi 15:38