matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość
xP:
1+2sinxcosx
tgx+1
Udowodnij tożsamość
=
.Podaj konieczne założenia.
sin
2
x−cos
2
x
tgx−1
15 kwi 16:08
Eta:
sin
2
x+cos
2
x+2sinxcosx
(sinx+cosx)
2
L=
=
=
(sinx−cosx)(sinx+cosx)
(sinx−cosx)(sinx+cosx)
sinx+cosx
=
/: (cosx/cosx)=
sinx−cosx
tgx+1
=
= P
tgx−1
założenia ..... podaj już samodzielnie ...
15 kwi 16:20
xP:
Właśnie z założeniami nie mam
15 kwi 16:21
Eta:
tgx≠1 i sinx≠cosx i cosx≠0
15 kwi 16:36