matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbiór wartosci
Grzechu:
Jak znaleźć zbiór wartości dla f(x)= log16(x) − log2(x) * log4(x)
15 kwi 15:49
Bogdan:
Czy chodzi o: f(x) = log
16
(x) − log
2
(x) * log
4
(x) ?
1
Jeśli tak, to korzystając z zależności: log
a
n
(x) =
log
a
(x) otrzymujemy:
n
1
1
f(x) =
log
2
(x) − log
2
(x) *
log
2
(x)
4
2
1
1
f(x) = −
log
2
2
(x) +
log
2
(x)
2
4
1
1
t = log
2
(x), f(t) = −
t
2
+
t, wyznacz zbiór wartości funkcji f(t)
2
4
15 kwi 17:43
Grzechu:
Tak dzięki
15 kwi 17:58