K
Kasia: Podstawą ostroslupa jest kwadrat o boku długości a. Jedna z krawedzi bocznych ostroslupa
również ma długość a i jest prostopadla do podstawy. W ostroslup ten wpisujemy graniastoslupy
prawidłowe czworokatne w taki sposób, że dolna podstawa graniastoslupa zawiera sie w podstawie
ostroslupa, a wierzchołki drugiej podstawy należą do krawędzi bocznych ostroslupa. Znajdź
długość krawedzi podstawy graniastoslupa O największym polu powierzchni bocznej.
15 kwi 15:35
Bogdan:

Pole powierzchni bocznej graniastosłupa P = 4b(a − b) ⇒ P(b) = −4b
2 + 4ab
| | −4a | | 1 | |
Funkcja P(b) osiąga największą wartość dla b = |
| = |
| a |
| | −8 | | 2 | |
15 kwi 18:17
Kasia: Dzięki 😁
15 kwi 18:38