Trygonometria równanie
masticgum: sin(2x−π/3)=−1
sin2x*cos(π/3)−cos2x*sin(π/3)=−1
0,5*sin2x−(√3/2)*cos2x=−1 //*2; cos2x=√1−sin2(2x)
sin2x−√3√1−sin2(2x)=−2
sin2x+2=√3−3sin2(2x) //2
sin2(2x)+4sin2x+4=3−3sin2(2x)
4sin2(2x)+4sin2x+1=0 sin2x=t
4t2+4t+1=0
t=−1/2 sin2x=−1/2
2x=−π/6+2kπ lub 2x=7π/6+2kπ ; k−całkowite
x=−π/12+kπ lub x=7π/12+kπ; k−całkowite
druga odpowiedź się nie zgadza, gdzie błąd
15 kwi 15:29
Adamm: cos2x=√1−sin2(2x) − tutaj zakładasz że cos2x jest dodatnie
15 kwi 15:30
Adamm:
sin(2x−π/3)=sin(3π/2)
2x−π/3=3π/2+2kπ, 2x−π/3=−π/2+2kπ, k∊Z
15 kwi 15:32
masticgum: Dziękuję, Adamm
15 kwi 15:40