Ciąg arytmetyczny
Tomek: Oblicz pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego i różnicę jeśli
a3 + a5= 4 i a2 x a4=6
15 kwi 14:29
Blee:
a3 + a5 = 2a2 + 4r = 2a4 = 4 −> a4 = 2
a2 * a4 = 6 −> a2 = 3
czyli r = −0.5
koooniec
15 kwi 14:34
natalsa: a+2r+a+4r=4
2a+6r=4 ⇒ a=2−3r
(a+r)(a+3r)=6 ⇒ (2−3r+r)(2−3r+3r)=6
(2−2r)2=6
4r=−2
r=−12
15 kwi 14:37
Tomek: Dzięki
A tutaj:
a1 − a2 −a3 −a4=1 i a2 x a3 x a4 =−60, wyznacz te 4 wyrazy ciągu
15 kwi 14:40
Blee:
a2 = a1 + r
a3 = a1 + 2r
a4 = a1 + 3r
zamień wszystko i masz układ dwóch równań z dwoma (a1 i r) niewiadomymi ... rozwiązujesz
15 kwi 14:45