pochodna
hmm: Narysuj wykres funkcji f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma
pochodnej?
15 kwi 14:25
Blee:
x2−x−2 = (x−2)(x+1)
pochodnej (zapewne) nie będzie w miejscu w którym zacznie 'działać' moduł (czyli gdy licznik =
0)
15 kwi 14:36
hmm: Rozbijam to na 2 przypadki, i wychodzi mi że zarówno w przedziałach (−
∞,−1) jak i (−1,0) jest
malejąca, a powinno być najpierw malejąca, potem rosnąca i wyszłoby ekstremum
15 kwi 15:04
Blee:
Pokaz obliczenia
15 kwi 15:06
hmm:

| | |(x+1)(x−2)| | |
f(x)= |
| x≠0 |
| | x2 | |
I.
x∊(−
∞,−1>u<2,+
∞)
| | (2x−1)x2−2x(x2−x−2) | | x+4 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x4 | | x3 | |
f'(x)=0 ⇔ x=−4 (narysowany wykres)
−4 to maksimum
II.
x∊(−1,2)
| | (−2x+1)x2−2x(−x2+x+2) | | −x−4 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x4 | | x3 | |
f'(x)=0⇔x=4 (narysowany wykres)
4 to maksimum, ale nie należy do dziedziny
No i tu i z tych wykresów wychodzi że w I i II przypadku funkcja maleje w x∊(−4,−1) (I
przypadek) i w x ∊(−1,0) (II przypadek)
15 kwi 15:26
hmm: ? :+(
15 kwi 17:21