Misza: Pilne :! prosze o pomoc z gory dziekuje.
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość 6 cm, a
wysokość 9 cm. Krawędzie boczne mają po 13 cm długości.Oblicz długość wysokości
ostrosłupa.
13 lis 19:40
życzliwa:
obliczmy najpierw długość ramienia trójkąta równoramiennego w podstawie
z tw. Pitagorasa 92+(1/2*6)2=a2(a-ramię)
a=3√10
teraz szukamy promienia okręgu opisanego na podstawie
możemy skorzystać ze wzorów na ole trójkąta
(a*b*a)/4R=1/2*b*h(b-podst. trójkąta, R-promień okręgu opisanego na podst., h-wysokość
podst.)
z tego R=a2/2h , czyli R=5
teraz z tw. Pitagorasa 52+H2=132(H-wysokość ostrosłupa)
H=12cm
14 lis 00:40