matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykazywanie
matura:
W trójkącie ABC o polu S na bokach AC=b i BC=a zbudowano kwadraty o środkach D i E Wykaż ,że odległość
a
2
+b
2
|DE|
2
=
+2S
2
15 kwi 14:08
Eta:
1/ rysunek...........
b
√
2
a
√
2
2/ |DC|=
, |EC|=
i |∡DCE|= 90
o
+γ −− rozwarty
2
2
to cos(90+γ)= −sinγ
ab
2S
3/ S=
*sinγ ⇒ sinγ=
2
ab
4/ z tw. cosinusów w ΔDEC:
b
2
a
2
a
√
2
b
√
2
|DE|
2
=
+
+
2*
*
*sinγ
2
2
2
2
a
2
+b
2
2S
|DE|
2
=
+ ab*
2
ab
a
2
+b
2
|DE|
2
=
+2S
2
================
c.n.w
15 kwi 14:25