:)
poziomka: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru k (k∊R):
−x2+2|x|=k2−2
15 kwi 14:01
DM: Ja bym podszedł do tego tak:
Rozważamy dwa przypadki dla x ≥ 0 oraz x < 0 i rysujemy wykresy − jeden po lewej stronie osi
OY (x<0) drugi po prawej (x ≥ 0) i potem odczytujemy z wykresu i wyznaczamy z powstałych
nierówności odpowiednie k.
15 kwi 14:21
poziomka: mam problem z odczytaniem rozwiązań właśnie
15 kwi 14:43
DM: a wykres masz narysowany?
15 kwi 14:46
poziomka: mam
15 kwi 14:46
Ha ha ha:
Wystarczy zbadać znak Δ
15 kwi 14:48
DM: to przyłóż linijke do wykresu równolegle do osi OX i jedziesz od góry do dołu
(albo na odwrót jak wolisz) i sprawdzasz w których miejscach przecina wykres i ile razy np.
dla masz 4 rozwiązania w dla wartości (0,1)
i potem rozwiązujesz nierówność
0 < k2 − 2 < 1
i ten zakres 'k' jaki z tego wyszedł piszesz, że dla takich k − funkcja ma 4 rozwiązania itd.
potem 0 rozwiązań
1, 2, 3 itd
15 kwi 14:52
Blee:

taki masz wykres

k
2 − 2 = 1 −> k
2 = 3 −> k = +/−
√3 (wtedy mamy 2 rozwiązania)
k
2 − 2 ∊ (0;1) −> k
2 ∊ (2 ; 3) −> k ∊ (−
√3 ; −
√2) u (
√2 ;
√3) (wtedy mamy 4
rozwiązania)
k
2 − 2 = 0 −> k = +/−
√2 (wtedy mamy 3 rozwiązania)
k
2 − 2 < 0 −> k
2 < 2 −> k ∊ (−
√2 ;
√2) (wtedy mamy 2 rozwiązania
15 kwi 14:52
DM: "Ha ha ha" − Jak się da prościej to chętnie się dokształce
15 kwi 14:53
15 kwi 14:55
LELONSTG: FUCK YEAAA
15 kwi 15:59
Krzysiek60: policz delte
15 kwi 16:32