Oblicz w przybliżeniu . pochodna
siery : Cześć mam takie zadanko
oblicz w przybliżeniu i mam przy tym zadaniu uzyc pochodnej ale niewiem jak z gory dziekuje za
pomoc 2 takie przykłady
4√(1,98)3+8
3√(2,06)2 +4
8 lut 20:13
Bogdan:
f(x
0 + Δx) ≈ f(x
0) + f'(x
0)dx
1. f(x) =
4√x3 + 8 = (x
3 + 8)
1/4,
| | 1 | | 3x2 | |
f'(x) = |
| (x3 + 8)−3/4*3x2 = |
| |
| | 4 | | 4 4√(x3 + 8)3 | |
| | 3 | |
x0 = 2, f(x0) = 4√23 + 8 = 2, f'(x0) = |
| , dx = 1,98 − 2 = −0,02 |
| | 8 | |
| | 3 | |
4√(1,98)3 + 8 ≈ 2 + |
| *(−0,02) = 1,9925 |
| | 8 | |
2. analogicznie do 1.
8 lut 20:51