Ciągi
VSowachowski: Trzy liczby, których suma jest równa 35 są pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Jeżeli od pierwszej z tych liczb odejmiemy 2, od drugiej 4, od trzeciej 9, to
otrzymamy pierwsze trzy wyrazy ciągu arytmetycznego. Wyznacz te ciągi i dla każdego z nich
oblicz S10.
Jak na razie doszłam do takiego układu równań, które nawet nie umiem rozwiązać:
1) a+b+c = 35
2) 2(b−3) = a−2+c−9
3) b2 = ac
Próbowałam z '1' wyznaczyć 'a', aby póżniej wstawić do '3', ale nic mi to nie daje
15 kwi 12:59
DM: a+b+c=35
2b − 6 = a + c −11
b2 = ac
a+c = 35 − b
a + c − 2b = 5
b2 = ac
35 − b − 2b = 5
35 − 3b = 5
30 = 3b
10 = b
teraz łatwiej?
15 kwi 13:17
VSowachowski: O, tak! Dziękuję bardzo!
15 kwi 13:24
Eta:
2/a+c=2b+5
do 1/ 2b+5+b=35 ⇒ 3b=30 ⇒ b=10
to 1/ a+c=25
i 3/ ac=100
to a=5 i c=20 lub a=20 i c=5
an : 5,10,20 ,.... lub an :20,10,5
................
dokończ
15 kwi 13:27