Jak rozpocząć zadanie optymalizacyjne?
Adam: Dany jest trójkąt abc gdzie a(1,2) b (1,10) c(9,10). przez punkt d(5,7) przeprowadzono prostą o
współczynniku kierunkowym dodatnim, która przecina boki AC i BC w punktach E i F. Wyznacz
współrzędne punktów E i F dla których pole czworokąta AEFB jest największe
Nie mam pojęcia jak zacząć, może ktoś pomóc?
15 kwi 12:02
Blee: zacznij od ... rysunku
15 kwi 12:14
Blee:
Mam nadzieję, że pomogłem
15 kwi 12:14
Adam: heh, żarty żarciki ale rozwiązać by się przydało
15 kwi 12:16
Blee:
15 kwi 12:21
Adam: W pytaniu jak zacząc chodziło mi bardziej o to jak wyprowadzić wzór funkcji.
15 kwi 12:32
Blee:

y= ax+b <−−− wzór funkcji
wiemy, że D(5,7) należy do tejże funkcji, więc:
7 = 5a+b −> b = 7−5a <−−− zależność pomiędzy współczynnikami (pamiętamy o warunku: a>0)
Teraz. Kiedy ów czworokąt będzie miał największe pole? Wtedy gdy trójkąt EFC będzie miał
najmniejsze pole (logiczne).
| | |10 − YF| * |9 − XE| | |
PEFC = |
| gdzie YF = współrzędna 'y' punktu F ; analogicznie |
| | 2 | |
X
E
jak wiemy, tylko JEDNĄ prostą można poprowadzić przez dwa (ustalone) punkty. Więc, jeden z
punktów (E lub F) traktujesz jako zmienną (a raczej jego współrzędną), a drugi punkt będzie
już zależny od tego pierwszego (a raczej współrzędna drugiego).
Masz równanie kwadratowe, parabola i po sprawie
15 kwi 12:38
Adam: Zrobiłem wg poleceń i delta mi się nie pierwiastkuje
15 kwi 13:10
Blee:
to pokaż swoje obliczenia
15 kwi 14:32
Adam: E i F= (x, ax+7−5a)
|10−ax+7−5a| * |9−x|
P= −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
ax2−x(3+4a)−45a+27=0
delta = 196a2+132a+9
delta a = 10368
15 kwi 15:30