Niech A będzie podzbiorem zbioru {1,2, ..., 149, 150} złożonym z 25 liczb. Wykaż
Bogdan69: Niech A będzie podzbiorem zbioru {1,2, ..., 149, 150} złożonym z 25 liczb. Wykaż, że
istnieją dwie rozłączne pary elementów zbioru A, mające te same sumy.
15 kwi 11:20
Pytający:
// jako pary rozumiem tu podzbiory 2−elementowe
1+2=3≤każda możliwa suma pary elementów≤149+150=299
Zatem mamy 299−3+1=297 możliwych różnych sum.
| | | |
Dla podzbioru 25−elementowego mamy | =300 różnych par elementów. |
| | |
300>297, stąd wniosek, że muszą istnieć pary elementów mające te same sumy.
Jednocześnie pary te muszą być rozłączne, gdyż (dowód nie wprost):
owe 2 różne pary nie są rozłączne ⇒ mają 1 wspólny element ⇒ drugi element również jest taki
sam (bo mają tę samą sumę) ⇒ są to jednakowe pary ⇒ sprzeczność
15 kwi 13:19
Bogdan69: Dziękuję
15 kwi 15:37