samochody
Oliwka K :
O godzinie 9 z miejscowosci Mn do odleglej o 175 km miejscowosci Mx wyjechal pan X
W tym samym czasie z miejscowosci Mx do miejscowosci Mn wyjechal pan N
Obaj panowie jechali ze stala predkoscia. Pan N jechal o 10 km/h szybciej niz pan X
Mineli sie o godzinie 10 : 15.
O ktorej godzinie pan N dojedzie do miejscowsci Mn
Zadanie przepisane jest kropka w kropke z ksiazki .
15 kwi 00:43
Blee:
x −−− prędkość pana X
x + 10 −−− prędkość pana N
| 5 | |
(x + x+10)* |
| h = 175 km −> 2x + 10 = 140 km/h −> x = 65km/h |
| 4 | |
więc x + 10 = 75km/h
czyli dojedzie o godzinie 11:20
15 kwi 00:57
Blee:
Dlaczego tak? Zauważ, że obaj panowie ŁĄCZNIE w czasie 1h 15min pokonali cały dystans (bo się
minęli) 175km.
15 kwi 00:58
Oliwka K : Dziekuje .
Dobranoc .
15 kwi 01:01