funkcja kwadratowa
Kasia: Funkcja kwadratowa f(x)=x2+ax+b ma dwa miejsca zerowe które różnią się o 7
oraz do wykresu tej funkcji należy punkt A(1/3, −10)
Podaj wzór tej funkcji
15 kwi 00:35
Blee:
x1 − x2 = 7
czyli:
(x1 − x2)2 = 72 ⇔ (x1 + x2)2 − 4x1x2 = 72 ⇔ a2 − 4b = 72 <−−− pierwsze równanie
A(1/3 , −10) nalezy do wykresu więc:
−10 = (1/3)2 +a/3 + b <−−− drugie równanie
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... rozwiązujesz
Wykorzystałem tutaj:
1) wzory Viete'a
2) wzory skróconego mnożenia a konkretniej zależność:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2 = a2 + 2ab + b2 − 4ab = (a+b)2 − 4ab
15 kwi 01:02
Blee:
x1 − x2 = 7
czyli:
(x1 − x2)2 = 72 ⇔ (x1 + x2)2 − 4x1x2 = 72 ⇔ a2 − 4b = 72 <−−− pierwsze równanie
A(1/3 , −10) nalezy do wykresu więc:
−10 = (1/3)2 +a/3 + b <−−− drugie równanie
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... rozwiązujesz
Wykorzystałem tutaj:
1) wzory Viete'a
2) wzory skróconego mnożenia a konkretniej zależność:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2 = a2 + 2ab + b2 − 4ab = (a+b)2 − 4ab
15 kwi 01:02
Blee:
x1 − x2 = 7
czyli:
(x1 − x2)2 = 72 ⇔ (x1 + x2)2 − 4x1x2 = 72 ⇔ a2 − 4b = 72 <−−− pierwsze równanie
A(1/3 , −10) nalezy do wykresu więc:
−10 = (1/3)2 +a/3 + b <−−− drugie równanie
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... rozwiązujesz
Wykorzystałem tutaj:
1) wzory Viete'a
2) wzory skróconego mnożenia a konkretniej zależność:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2 = a2 + 2ab + b2 − 4ab = (a+b)2 − 4ab
15 kwi 01:02
Blee:
x1 − x2 = 7
czyli:
(x1 − x2)2 = 72 ⇔ (x1 + x2)2 − 4x1x2 = 72 ⇔ a2 − 4b = 72 <−−− pierwsze równanie
A(1/3 , −10) nalezy do wykresu więc:
−10 = (1/3)2 +a/3 + b <−−− drugie równanie
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... rozwiązujesz
Wykorzystałem tutaj:
1) wzory Viete'a
2) wzory skróconego mnożenia a konkretniej zależność:
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2 = a2 + 2ab + b2 − 4ab = (a+b)2 − 4ab
15 kwi 01:02
Blee:
no i mi necik wraz ze stronką powariowali
15 kwi 01:03