Równania prostych
Pingwin4: Uzasadnij, że proste o równaniach 6x+4y+5=0, 2x−y+6=0, x+y=0 przecinają się w jednym punkcie.
Najpierw obliczylabym punkt wspolny dla dwpch pierwszych anastwpnie ssprawdziła czy pasuje do
trzeciego rownnaia, ale czy to dobra metoda? Poza tym chuba robie gdzies blad bo punkt nie
pokrywa mi sie z ostatnim wzorem
14 kwi 22:37
Pingwin4: 6x+4y+4=0*
14 kwi 22:37
aniabb:
14 kwi 22:41
aniabb: metoda dobra
14 kwi 22:42
Pingwin4: Jak można do tego dojść? Dobrze myślałam?
14 kwi 22:42
aniabb: tak, metoda dobra .. może jakiś błąd rachunkowy..wpisz obliczenia
14 kwi 22:47
jc:
6(6x+4y+4)−4(2x−y+6)=28(x+y)
Wniosek, jeśli jakiś punkt leży równocześnie na pierwszej i drugiej prostej,
to leży również na trzeciej prostej.
(mnożyłem tak, aby pozbyć się ostatnich składników)
14 kwi 23:14
Pingwin4: Bardzo dziękuję, już znalazłam błąd w rachunkach
14 kwi 23:17