Srodek odcinka o koncach
elka: 1.Srodek odcinka o koncach A=(5,−1), B=(−7,−3) jest srodkiem okregu o promieniu r=8.Napisz
rownanie tego okregu
2.Wyznacz najmniejsza wartosc funkcji f(x)=−3x2+2x+1 w przedziale <−1,1>
8 lut 20:10
kalafiorowa: S(−1,−2)
(x+1)
2+(y+2)
2=64
8 lut 20:17
elka: 
dzieki
8 lut 20:24
elka: a w tym 2 o co chodzi
8 lut 20:25
Eta:
1/
| | xA+xB | | −2 | | yA+yB | | −4 | |
xS= |
| = |
| = −1 ....... yS= |
| = |
| = −2
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
S( −1,−2) r =8
o: ( x+1)2 +(y+2)2= 64
2/ f(x) = −3x
2 +2x +1 a= −3 , to ramiona paraboli do dołu
| | −b | | 2 | | 1 | |
więc dla xw= |
| = |
| = |
| −− funkcja osiaga max
|
| | 2a | | 6 | | 3 | |
f(1)= −3*1 +2*1 +1= 0
dla f(−1) =−3(−1)
2 +2*(−1)+1= −3 −2 +1= − 4
najmniejsza wartość to f(−1)= −4
8 lut 20:28