Ciąg arytmetyczny.
piotrovvicz: 1. Wyznacz ciąg arytmetyczny spełniający poniższe warunki.
| | ⎧ | a1 + a2 = –6 | |
| a) | ⎩ | a2 + a4 = 0 |
|
| | ⎧ | a1 + a3 = 2 | |
| b) | ⎩ | a2 · a4 = 2 |
|
2. [P[Dla jakich wartości x podane liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
Podaj te wyrazy.]]
2x – 1, 2x + 5, 3x + 4
14 kwi 21:27
aniabb: 1.a)
an=−6+2n
1.b)
an=n/2
14 kwi 21:41
aniabb: 2.
gdy
2(2x+5) = 2x−1+3x+4
czyli x=7
14 kwi 21:43
piotrovvicz: Można wytłumaczyć?
15 kwi 08:22
Janek191:
a) an = a1 + ( n −1)*r
więc
a1 + (a1 + r) = − 6
a1 + r + ( a1 + 3 r) = 0
−−−−−−−−−−−−
2 a1 + r = − 6
2 a1 + 4 r = 0
−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
r − 4 r = − 6 − 0
−3 r = − 6
r = 2
=====
2 a1 + 2 = − 6
2 a1 = − 8
a1 = − 4
=======
zatem
an = −4 + ( n −1)*2 = 2n − 2 − 4 = 2n − 6
Odp. an = 2 n − 6
================
15 kwi 09:08
Janek191:
z.2
a2 − a1 = a3 − a2
więc
2 a2 = a1 + a3
zatem dla ciągu : 2 x −1, 2 x + 5, 3 x + 4
musi zachodzić
2*(2 x + 5) = ( 2 x − 1) + ( 3 x + 4)
4 x + 10 = 5 x + 3
10 − 3 = 5 x −4 x
x = 7
====
15 kwi 09:12