Zadanko
nataliiii: Punkt A należy do okręgu stycznego do osi OX punkcie B(−1;0). Wyznacz równanie tego okręgu .
Dla jakiej wartości parametru a prosta x−ay+4 nie ma punktów wspólnych z tym okręgiem?
Zrobiłam już prawie całe zadanie. Wyznaczyłam równanie prostej i doszłam do momentu, w którym
mam postać |3−5a|>5 √ a2+1 . Wychodzi mi delta ujemna i nie wiem co dalej. Może ktoś mnie
oświeci, bo chyba już przestałam myśleć
14 kwi 20:46
piotr: współrzędne punktu A nie są dane?
I co to za prosta x−ay+4 ? Chyba czegoś tu brakuje.
14 kwi 20:57
nataliiii: faktycznie, źle przepisałam A (2,1) a prosta to x−ay+4=0
14 kwi 21:00
nataliiii: dzięki za uwagę
14 kwi 21:01
piotr: Promień:
r
2 = (r−1)
2 + (2+1)
2
⇒
r = 5
Równanie okręgu:
(x+1)
2 + (y−5)
2 = 25
x−a y+4=0
⇒
Δ=8+15 a
Δ<0
⇒
14 kwi 21:34
piotr: (1+16/a2−40/a)+(2+8/a2−10/a) x+(1+1/a2) x2=0
⇒
Δ=...
14 kwi 21:46
piotr: |3−5a| > 5√a2+1
√(3−5a)2 > 5√a2+1
(3−5a)2 > 25(a2+1)
14 kwi 22:03
piotr: 9−30a>25
−30a>16
a<−8/15
14 kwi 22:08
nataliiii: dziękuję bardzo!
15 kwi 13:48