Rownoleglobok
Krzysiek60:

Pole trojkata ABS wynosi 3 cm
2
Uzasadnij ze pole rownolegloboku ABCD jest 4 razy wiekszse
Na sinusach mozna to latwo uzasadnic no ale oni nie braki jeszcze chyba sinusow
14 kwi 20:04
Eta:
| 1 | | 1 | | 1 | |
P(ABS)= |
| *a* |
| h = |
| a*h |
| 2 | | 2 | | 4 | |
P(ABCD)=a*h
więc P(ABCD) jest 4 razy większe od P(ABS)
w tym zadaniu P(ABS)=3cm
2 to P(ABCD)=4*3cm
2=12cm
2
14 kwi 20:13
Saizou :

P
ABCD=2ah
12=2ah=P
ABCD
14 kwi 20:14
Eta:
Hej
Saizou 
Takim co " nie kumają" matmy lepiej jest wprowadzać 1/2h
bo oni wolą liczyć pole równoległoboku ze wzoru : P=a*h
14 kwi 20:18
Saizou :
Wiem, wiem, ale myślę, że
Małolatek jest na takim poziomie, że rozumie
14 kwi 20:26
Krzysiek60: Dziekuje za odpowiedzi .
14 kwi 20:28