granica funkcji
ah: | | x3−3x+2 | |
Oblicz lim x→1 |
| |
| | x4−4x+3 | |
Proszę o wskazówkę, jak to rozwiązać. Dzielę Hornerem − nic (wciąż zero w mianowniku). Wyłączam
czynniki − nic (wciąż zero w mianowniku). Jakaś wskazówka od Was?
14 kwi 18:59
ah: ?
14 kwi 19:16
ah: ?
14 kwi 19:23
ah: ?
14 kwi 19:38
piotr: | | x3−3x+2 | | (x3−3x+2)' | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| | x4−4x+3 | | (x4−4x+3)' | |
| | 3x2−3 | | (3x2−3)' | |
=limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| | 4x3−4 | | (4x3−4)' | |
14 kwi 19:41
Saizou :
Reguła de Hospitala
14 kwi 19:42
piotr: Albo:
| | (x−1)2 (x+2) | | x+2 | | 1 | |
limx→1 |
| = limx→1 |
| = |
| |
| | (x−1)2 (x2+2 x+3) | | x2+2 x+3 | | 2 | |
14 kwi 19:46
piotr: jeśli "wciąż zero" należy dzieli po raz kolejny
14 kwi 19:48
ah: Ze wspomnianą regułą de Hospitala nie miałam jeszcze do czynienia, więc wybiorę drugi sposób.
Dziękuję
piotr.
| | x+x2+x3+x4+x5+x6+x7−7 | |
Czyli podpunkt lim x→1 |
| da się rozwiązać analogicznie? |
| | x−1 | |
14 kwi 19:51
piotr: Analogiczni pierwszym albo drugim sposobem
14 kwi 19:58
piotr: granica wynosi 1+2+3+4+5+6+7
14 kwi 19:59
Mariusz:
Możesz usunąć wspólne pierwiastki korzystając z NWD wielomianów
x+3
(x
4−4x+3) : (x
3−3x+2)
− (x
4 −3x
2+2x)
3x
2−6x+3
−(3x
2−6x+3)
0
a zatem NWD(x
4−4x+3,x
3−3x+2)=(x−1)
2
x+2
(x
3−3x+2):(x
2−2x+1)
−(x
3−2x
2+x)
2x
2−4x+2
−(2x
2−4x+2)
0
x
2+2x+3
(x
4−4x+3):(x
2−2x+1)
−(x
4−2x
3+x
2)
2x
3−x
2−4x
−(2x
3−4x
2+2x)
3x
2−6x+3
−(3x
2−6x+3)
0
| | x+2 | | 3 | | 1 | |
limx→1 |
| = |
| = |
| |
| | x2+2x+3 | | 6 | | 2 | |
14 kwi 20:04
Mariusz:
*Błąd przy dzieleniu
Aby poprawnie obliczyć NWD należy wykonać kolejne dzielenie
x+2
(x3−3x+2) : (x2−2x+1)
−(x3−2x2+x)
2x2−4x+2
−(2x2−4x+2)
0
14 kwi 20:23