W urnie jest 8 kul 5 niebieskich i 3 zielone. Oblicz prawdopodobieństwo
kociara 99: W urnie jest 8 kul, 5 niebieskich i 3 zielone . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
A) kuli niebieskiej, jeśli losujemy z urny jedną kule
B) kuli zielonej, jeśli losujemy z urny jedną kulę
C) kul różnych kolorow, jeśli losujemy z urny bez zwracania dwie kule
D) kul w tym samym kolorze,jeśli losujemy ze zwracaniem dwie kule
14 kwi 18:48
iteRacj@:
| | | | | | | |
C/ losujemy bez zwracania −|Ω|= | |R|= | * | |
| | | | |
| | 5 | | 5 | | 3 | | 3 | |
D/ losujemy ze zwracaniem |Ω|=82 |J|= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
14 kwi 22:59
iteRacj@: D/ bzdura wyszła, poprawiam
| | 5*5+3*3 | |
|J|=5*5+3*3 P(J)= |
| |
| | 82 | |
15 kwi 08:42
kociara 99: Bardzo dziękuję
15 kwi 09:11